İsrail ordusunun Lübnan’ın doğusundaki Baalbek bölgesine havadan asker indirme girişiminde bulunduğu, bölgede yoğun çatışmalar yaşandığı bildirildi.
İsrail, Lübnan’a 2 Mart’ta başlattığı yoğun saldırılarını sürdürüyor.
Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in 2 Mart sabahından bugüne kadar düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 217’ye, yaralı sayısının ise 798’e çıktığı belirtildi.
Bakanlık, dün yaptığı açıklamada, İsrail’in 2 Mart’tan bu yana Lübnan’a düzenlediği saldırılarda ölü sayısının 123’e, yaralı sayısının ise 683’e yükseldiğini bildirmişti.
Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın haberine göre İsrail ordusu, Lübnan-Suriye sınırı yakınındaki Doğu Sıradağları’nın yüksek kesimlerinde, Nebi Şit–Ham hattı yönünde havadan indirme girişiminde bulundu.
Söz konusu girişimi engellemek için bölgede çatışmalar yaşandı.
Bölge semalarında İsrail savaş uçakları yoğun uçuş yaptı ve termal tuzaklar (ısı balonları) attı.
Öte yandan, Lübnan’ın Al-Jadeed News televizyonunun yanı sıra sosyal medyada olaya ilişkin görüntülerin yer aldığı videolar paylaşılmaya başlandı.
Lübnan’ın LBCI televizyonunun haberinde ise İsrail’e ait askeri uçakların yoğun uçuş gerçekleştirdiği sırada, Nabi Şit’in eteklerine yönelik bir indirme girişiminde bulunduğu ifade edildi.
Haberde, Lübnan ordusunun işaret fişekleri fırlatmasının yanı sıra Hizbullah unsurları ile bölgedeki aşiretlerin de indirme girişimine karşı koyduğu belirtildi.
Gelişmelerin ardından indirme operasyonunun başarısızlıkla sonuçlandığı aktarılan haberde, İsrail’e ait helikopterler ve askeri uçakların bölgeden geri çekildiği kaydedildi.
İsrail basını ise konuya ilişkin Lübnan basınına yansıyan bazı bilgileri aktarmakla yetindi.
Konuyla ilgili Lübnan ya da İsrail makamlarından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Hizbullah, İsrail’in Lübnan’ın doğusundaki hava indirme girişiminin püskürtüldüğünü duyurdu
Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, dün akşam yerel saatle 22.30’da İsrail ordusuna ait 4 helikopterin Suriye yönünden gelerek Yahfufa, el-Hureybe ve Mearbun beldelerinin dağlık kesişim noktasına bir piyade birliği indirme girişiminde bulunduğunun tespit edildiği belirtildi.
Açıklamada, İsrail askerlerinin Nebi Şit beldesinin doğu mahallesine (Al Şukr Mahallesi) doğru ilerlediği ve saat 23.30 sularında mezarlık yakınlarında Hizbullah mensuplarıyla hafif ve orta silahlarla çatışmaya girdiği ifade edildi.
Çatışmanın İsrail güçlerinin fark edilmesinin ardından şiddetlendiğine işaret edilen açıklamada, İsrail ordusunun söz konusu birlikleri bölgeden çekebilmek için savaş uçakları ve helikopterlerle yaklaşık 40 hava saldırısı düzenleyerek yoğun ateş desteği sağladığı aktarıldı.
Açıklamada, çatışma sırasında Hizbullah’ın topçu birliklerinin de uygun silahlarla çatışma bölgesi çevresine ve İsrail birliklerinin geri çekilme güzergahına yoğun atışlar gerçekleştirdiği, çevre köylerdeki sivillerin de ateş desteği verdiği kaydedildi.
İsrail’in Lübnan’a düzenlediği saldırılarda 33 kişi öldü
Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın Sağlık Bakanlığına dayandırdığı haberine göre İsrail savaş uçakları, ülkenin doğu, güney ve başkent Beyrut’un güney banliyösüne (Dahiye) yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi.
Lübnan’ın doğusundaki Nebi Şit beldesine düzenlenen 10 hava saldırısında 10 kişi hayatını kaybederken, 17 kişi yaralandı.
Ülkenin güneyindeki Kalaviye beldesindeki saldırıda 2 kişi yaşamını yitirdi.
Ed-Duveyr beldesinde düzenlenen saldırıda 5 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.
Kefr Rumman beldesine yönelik saldırıda da 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Mervaniye beldesi yakınlarında bir evi hedef alan İsrail saldırısında 1 kişi öldü.
Sayda kentindeki Makasid İslam Cemiyeti binasına düzenlenen hava saldırısında da 5 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.
İsrail tarafından Toul beldesinde İmam Mehdi Camisi’nin hedef alındığı, saldırıda caminin ağır hasar gördüğü ve müezzinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
Kefr Tibnit beldesinde iki evin bombalanarak yıkıldığı, Cebşit beldesine düzenlenen saldırıda ise 2 kişinin öldüğü kaydedildi.
Beyrut’un güney banliyösünde (Dahiye) yer alan Cemus, Haret el-Hureyk, el-Hadas ve Burc el-Baracine bölgelerinin de hedef alındığı saldırılarda 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Öte yandan, Lübnan’ın batısındaki Zehrulbeyder geçidinde bir aracı hedef alan saldırıda sürücünün yaralanmadan kurtulduğu ifade edildi.
Baalbek kenti yakınlarındaki Sayda ovasına düzenlenen saldırılarda ise 3 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.
İsrail ile Hizbullah arasında Ekim 2023’ten bu yana süren çatışmalar, Eylül 2024’te geniş çaplı savaşa dönüşmüştü. Lübnanlı yetkililere göre İsrail saldırılarında şimdiye kadar 4 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 17 bin kişi yaralandı.
İsrail, halkı yerlerini terk etmeye zorladığı Beyrut’un Dahiye bölgesini bombalamayı sürdürüyor
İsrail ordusu, halkı yerlerini terk etmeye zorladığı Lübnan’ın başkenti Beyrut’un Dahiye bölgesini bombalamayı sürdürüyor.
2 Mart’tan bu yana Lübnan’a yoğun saldırılar düzenleyen İsrail ordusu, Dahiye bölgesini sabah saatlerinden itibaren en az 10 hava saldırısıyla hedef aldı.
Saldırılar sonucu şiddetli patlama sesleri duyulurken bölgeden dumanlar yükseldi.
İsrail ordusu, 2 Mart’tan itibaren Dahiye bölgesine 26 dalga hava saldırısı düzenlediğini açıklamıştı. (AA)

