Venezuela’da geçici devlet başkanlığı görevini üstlenen Delcy Rodriguez, ABD’nin Devlet Başkanı Maduro ve eşini hedef alan askeri müdahalesine ilişkin, “Kaçırılan Başkan Nicolas Maduro’ya sadakatle bağlıyız” şeklinde konuştu.
Rodriguez, Bolivarcı Ulusal Muhafız (GNB) Askeri Akademisinin Eklektik Anıtı’nda devlet kanalı VTV’den canlı yayımlanan rütbe terfi töreninde konuştu.
ABD’nin ülkesini hedef alan saldırısına ilişkin Rodriguez, “Kaçırılan Başkan Nicolas Maduro’ya sadakatle bağlıyız. Aynı şekilde ilk savaşçı ve milletvekili Cilia Flores’e de sadakatimiz tamdır. Onların özgürlüklerine kavuşup yeniden evlerine ve vatanlarına dönmelerini görene kadar durmadan mücadele etmeye kararlıyız.” dedi.
Rodriguez, ABD halkına seslenerek, şunları söyledi:
“Hayatları alçakça bir saldırıyla ellerinden alınan soylu kadın ve erkeklere hak ettikleri saygıyı sunmak için buradayız. Venezuela halkı, hiçbir zaman bu tür bir saldırının kurbanı olacağını düşünmedi. ABD halkına sesleniyorum: Venezuela halkı bu aşağılık ve savaşçı saldırıyı, bir nükleer güç tarafından gerçekleştirilen bu saldırıyı hak etmedi. Bu olay, ilişkilerimizde ve tarihimizde bir leke olarak geçti.”
ABD’nin askeri müdahalesi sırasında kimsenin teslim olmadığını vurgulayan Rodriguez, “Burada kimse teslim olmadı, burada çatışma oldu ve bu çatışma bu vatan için oldu. Özgürlük savaşçımız Simon Bolivar için, Hugo Chavez için oldu ve burada Venezuela için çatışma oldu. Bu, bizim en büyük memnuniyetimizdir.” diye konuştu.
Törene Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez’in yanı sıra Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, İçişleri Bakanı Diosdado Cabello ve ABD’nin askeri müdahalesinde yaşamını yitiren askerlerin aileleri katıldı.
Geçici Devlet Başkanı Rodriguez, askerlerin yakınlarına sarılarak taziye dileklerini sundu.
Ne olmuştu?
Venezuela’nın başkenti Caracas’ta 3 Ocak’ta yerel saatle 02.00 civarında patlama ve uçak sesleri duyulmuştu.
Venezuela yönetimi, patlamaların ardından ABD’yi ülkenin çeşitli bölgelerinde sivil ve askeri tesislere saldırı düzenlemekle suçlamıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı büyük çaplı saldırı düzenlendiğini, Maduro ile eşinin ülke dışına çıkarıldığını duyurmuştu.
ABD Adalet Bakanı Pam Bondi de Maduro ve eşi Cilia Flores hakkında ABD’de suç duyurusunda bulunulduğunu, Maduro’ya “uyuşturucu terörizmi, kokain kaçakçılığı, ABD’ye karşı makineli tüfek ve yıkıcı cihazlara sahip olma” suçlamalarının yöneltildiğini açıklamıştı.
Venezuela yönetimi, ABD’nin kınanması için uluslararası topluma çağrıda bulunmuş, bazı ülkeler saldırıyı eleştirirken açıklamalarıyla ABD’ye destek verenler de olmuştu.
Rodriguez, Meclis’te yemin etmişti
ABD’nin Venezuela’ya hava saldırılarıyla eş zamanlı olarak Devlet Başkanı Maduro’yu alıkoymasının ardından yardımcısı Rodriguez, Meclis’te yemin ederek 5 Ocak’ta geçici Devlet Başkanlığı görevini resmen üstlenmişti.
Rodriguez, yaptığı konuşmada, “ABD’de rehin tutulan iki kahramanımızın, Devlet Başkanı’mız Nicolas Maduro ve (eşi) Cilia Flores’in kaçırılmasından duyduğum üzüntüyle burada bulunuyorum.” ifadesini kullanmıştı. (AA)
