13.7 C
New York kenti
Çarşamba, Mayıs 7, 2025

Buy now

Günümüzün Evliya Çelebi seyahatnamesi

İlgi çekici seyahat kitaplarıyla tanınan Seymen Bozaslan yeni çalışması ‘21. Yüzyılda Evliya Çelebi’nin İzinde’yle ilgili “Projenin en güzel kısmı ‘Evliya Çelebi fotoğraf çekse nasıl olurdu?’ sorusunun cevabının ortaya çıkması oldu” diyor.

Ecem KODAK/KitapSanat

İçinden Yol Geçen Hayatlar’, ‘Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler’ ve ‘100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi’ isimli kitaplarıyla hayli ilgi gören araştırmacı seyahat yazarı Seymen Bozaslan’la Altın Kitaplar’dan çıkan yeni kitabı ‘21. Yüzyılda Evliya Çelebi’nin İzinde’ üzerine konuştuk. Evliya Çelebi’nin rotasını 385 yıl sonra yeniden tamamlayan
Seymen Bozaslan, yeni kitabında Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnamesi’nde geçen noktaların fotoğraflarını, Evliya Çelebi’nin bu yerlerle ilgili yazdıklarını, aradan geçen yıllarda yapıların uğradığı dönüşümü okurlara sunuyor.

Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda anlattığı yerleri günümüzde takip etmek nasıl bir deneyimdi sizin için? Önceki seyahatlerinizden farkı neydi?


Çok sıra dışı bir seyahat oldu benim için. Türkiye’yi defalarca gezdim ama 21. yüzyılda 17.yüzyılda geçen notları takip etmek, dünyanın en iyi seyahatname yazarının rotasını izlemek eşsiz bir deneyimdi. Özellikle Evliya Çelebi seyahatnamesinde okuduğum yerleri,
Anadolu yollarında kovalamak hayatım boyunca unutamayacağım bir macera oldu kesinlikle. Projenin en güzel kısmı ise ‘Evliya Çelebi fotoğraf çekse nasıl olurdu?’ sorusunun cevabının ortaya çıkması oldu. Seyahatname notları, fotoğrafları ve aradan geçen
yıllarda yapıların başına gelenler de kitapta yer alıyor.

    Bu yolculukta ilk kez gördüğünüz, buraya muhakkak gidin dediğiniz yerler var mı?

    Hamamların çoğunu ilk kez görme fırsatım oldu. İstanbul’da Hürrem Sultan Hamamı, Kılıçali Paşa Hamamı, Çemberlitaş Hamamı, Amasya Mustafa Bey Hamamı, Çorum Yeni Hamamı gibi yerler ilk defa gördüğüm yapılar arasında yer aldı. Yine çok görkemli, heybetli kaleler görme fırsatım oldu. Bayburt Kalesi, Giresun Şebinkarahisar Kalesi, İzmir Çeşme Kalesi, Erzurum Tortum Kalesi, Hatay Bakras Kalesi, Van Hoşap Kalesi mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

    Evliya Çelebi’nin rotasındaki değişimlerle ilgili neler söylersiniz?

    Evet, kitapta Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde yazdığı yerlerin günümüze kadar uğradığı dönüşümler de yer alıyor. Aradan geçen 400 yıla yakın sürede yapının yaşadığı yangın, deprem gibi sıkıntıları ve sonrasında geçirdiği restorasyonları ulaşabildiğim bilgiler çerçevesinde okura aktarmaya çalıştım.

    Seymen Bozaslan kitaplarının olmazsa olmazı bölge halkıyla yaptığınız sohbetler. Bu kez nasıl ilginç hikayeler var bizi bekleyen?

    Evet bir seyahat yazarı olarak, ziyaret ettiğim destinasyonlarda bölge halkıyla iletişim kurmayı önemsiyorum. Çünkü gittiğim yere hem daha güzel anlam yüklüyor, hem de yeni hikayeler öğrenebiliyorum. Bu yolculukta turistik değil de, tarihi yapıları fotoğrafladığım için insanlar ‘Hayırdır, belediyeden mi geldiniz?’ gibi soruları çok yönelttiler. Özellikle yurttaşlarımız, Evliya Çelebi’nin yaşadıkları şehirle ilgili yorumlarını çok merak ettiler. Hatta bazıları “Ben de okuyayım, seyahatname edineyim” gibi cümleler de kurdular. Bu da projenin amacına uygun bir durumdu zaten. Evliya Celebi’nin ‘Seyahatname’sine olan ilginin artmasında ufak bir katkım olursa ne mutlu bana.

    SON GİRİLEN İÇERİKLER